Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΟΝΟΥΦΡΙΟΥ

15Γιορτάζουμε σήμερα 12 Ιουνίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Ονουφρίου, του Αιγυπτίου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Όσιος Ονούφριος θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ασκητικές φυσιογνωμίες των αιγυπτιακών ερημων, όπου και καταγόταν από την Περσία. Από παιδί ακόμα έδειχνε μεγάλο πόθο της αφιέρωσής του στο Θεό.

Σε νεαρή ηλικία, εντάχθηκε σε μια κοινοβιακή αδελφότητα, όπου για αρκετά χρόνια ασκήθηκε στην πνευματική και σωματική εγκράτεια και στην υπακοή. Η μεγάλη του ταπεινοφροσύνη έκανε τους αδελφούς του να τον αγαπήσουν πολύ. Όταν μεγάλωσε ο Όσιος θέλησε να πάει βαθύτερα στην έρημο, να γνωρίσει και να μιμηθεί τη ζωή των εκεί ασκητών.

Με μεγάλη λύπη η αδελφότητα τον άφησε ελεύθερο. Αφού βάδισε αρκετά μέσα στην έρημο, συνάντησε την καλύβη του ερημίτη Ερμία, που με Θεία αποκάλυψη τον περίμενε. Ο Ερμίας τον οδήγησε σε μια καλύβη, κάτω από έναν πελώριο φοίνικα, που δίπλα κελάρυζαν τα νερά μιας καθάριας πηγής.

Εκεί ο Όσιος Ονούφριος επιδόθηκε σε μεγαλύτερη πνευματική άσκηση, και η φήμη του διαδόθηκε σε όλους τους ερημίτες, που συχνά πήγαιναν να τον συμβουλευθούν και να πάρουν την ευχή του.

Τελικά, όταν κάποτε τον επισκέφθηκε ο Αββάς Παφνούτιος, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο και ο Παφνούτιος τον έθαψε κάτω από τον πελώριο φοίνικα.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!



      Απολυτίκιο:
Ἦχος α'. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τῶν Ἀγγέλων τὸν βίον ἐν σαρκὶ μιμησάμενοι, ὤφθητε ἐρήμου πολίται, καὶ χαρίτων κειμήλια, Ὀνούφριε Αἰγύπτου καλλονή, καὶ Πέτρε τῶν ἐν Ἄθῳ ὁ φωστήρ, διὰ τοῦτο τοὺς ἀγῶνας ὑμῶν ἀεί, τιμῶμεν ἀναμέλποντες, δόξα τῷ ἐνισχύσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι δι' ὑμῶν πάσιν ἰάματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου