Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΙΕΡΟΣΥΛΟΙ ΕΦΥΓΑΝ ΜΕ ΜΑΝΟΥΑΛΙΑ ΤΟΥ 1887

15Με πέντε μανουάλια εκ των οποίων τα δύο είναι ανεκτίμητης αξίας, καθώς χρονολογούνται από το 1887, έφυγαν ιερόσυλοι δράστες από το παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων στο Καλλίκωμο που μπήκαν στο ναό παραβιάζοντας το λουκέτο της κεντρικής πόρτας, ενώ νωρίτερα είχαν προσπαθήσει να μπουν από την πλαϊνή πόρτα σπάζοντας το τζάμι.
Το θράσος των δραστών ήταν τέτοιο που προέβησαν στην παράνομη αυτή πράξη το πρωί της Κυριακής, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com φαίνεται να ήξεραν ότι στο παρεκκλήσι -που είναι απομακρυσμένο από το χωριό- δε θα βρουν κανένα... αφού στην κεντρική εκκλησία του Καλλικώμου τελούταν μνημόσυνο.

Οι ιερόσυλοι έκαναν ανενόχλητοι τη δουλειά τους, όμως στις 10 περίπου το πρωί της Κυριακής όταν ετοιμάζονταν να φύγουν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία πιστή η οποία είχε πάει να ανάψει τα καντήλια και έφυγαν βιαστικά. Όπως ανέφερε ο εφημέριος του χωριού πατήρ Παναγιώτης Παναγόπουλος "η πιστή ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες οι οποίοι όταν την είδαν έφυγαν γρήγορα". Ο π. Παναγιώτης έκανε λόγο για ιεροσυλία και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στο ναό.

Το τάμα της Ευγενίας Μαρίας Κουτσογιάννη φαίνεται ότι άλλαξε τα σχέδια των δραστών που πιθανότατα δεν είχαν ολοληρώσει το έργο τους αφού άφησαν πίσω τους αντικείμενα αξίας, όπως αναφέρει η κ. Κουτσογιάννη που ήρθε τετ - α- τετ με τους δράστες. Η κ. Κουτσογιάννη δήλωσε ιδιαιτέρως ταραγμένη και τόνισε ότι φοβήθηκε και για την ίδια της τη ζωή.

Οι θρασύτατοι διαρρήκτες φαίνεται μέχρι εκείνη την ώρα να δρούσαν ανενόχλητοι αφού τα μανουάλια ήταν ιδιαιτέρως βαριά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτρόπων του ιερού ναού μπορεί ακόμη και να τα διέλυσαν για να τα μεταφέρουν. Τα δύο από αυτά που βρίσκονταν έξω από το ιερό του παρεκκλησίου ήταν ανεκτίμητης αξίας αφού χρονολογούνταν από το 1887. Όπως ανέφερε ο Νίκος Πανταζής επίτροπος του ιερού ναού "Δεν είναι η πρώτη φορά που ιερόσυλοι δρουν στο χωριό, αφού είχαμε διαρρήξεις παλαιότερα και στο ναό στο νεκροταφείο όπως και στον κεντρικό ναό του χωριού."

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως κατάφεραν οι δράστες να μεταφέρουν τα μανουάλια αφού σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιτρόπων ήταν ιδιαιτέρως βαριά. Ο Ευάγγελος Γεωργιάνης επίτροπος της εκκλησίας πιθανολογεί ότι μπορεί να τα διέλυσαν και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η μόνη λύση τώρα για να αποτρέψουν ανάλογες κατακριτέες ενέργειες είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στο παρεκκλήσι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου