Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ


15Γιορτάζουμε σήμερα 8 Ιουνίου, ημέρα μνήμης της Αγίας Καλλιόπης, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Καλλιόπη, έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ., επί αυτοκρατορίας Δεκίου. Διακρινόταν για τη φυσική της ομορφιά, αλλά και τα πλούσια ψυχικά και πνευματικά της χαρίσματα. Απέρριπτε κάθε πρόταση γάμου γιατί είχε αφιερώσει τη ζωή της στο Χριστό, τη διδασκαλία του Θείου Λόγου Του και τη διακονία βοηθώντας τους ασθενείς και τους πάσχοντες αδελφούς της.

Στο φοβερό διωγμό που διέξατε ο μεγάλος διώκτης των χριστιανών, Δέκιος, η Αγία Καλλιόπη συνελήφθη και οδηγήθηκε μπροστά στον τοπικό άρχοντα, ο οποίος θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις να την δελεάσει και να την φέρει στην ειδωλολατρία.

Όμως, η Αγία, με μεγάλο θάρρος, ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό. Εξοργισμένος, τότε, ο τύραννος διέταξε και τη μαστίγωσαν ανελέητα. Κατόπιν, τη χαράκωσαν με μαχαίρια και έκαψαν τις πληγές της. Τελικά, παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο με τον μαρτυρικό τρόπο του αποκεφαλισμού.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!
           Απολυτίκιο:
Ήχος α΄. Της ερήμου πολίτης.
Του Σωτήρος το κάλλος εκ ψυχής αγαπήσασα, καλλιπάρθενε κόρη, Καλλιόπη πανεύφημε, ηγώνισαι στερρώς υπέρ αυτού, και δόξης ηξιώθης θεϊκής, δια τούτο σου την μνήμην την ιεράν, τιμώμεν εκβοώντές σοι, δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σού, ημίν πταισμάτων άφεσιν.
Πηγή:http://www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου