Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΙΝΑΣ

15Γιορτάζουμε σήμερα 10 Ιουνίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Αλεξάνδρου και Αντωνίνας, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Αντωνίνα, ήταν μία χριστιανή παρθένος, η οποία διακρινόταν στον τόπο που ζούσε (στη κωμόπολη Καρδάμου), όπου και γεννήθηκε. Όσο όμορφη ήταν στην εξωτερική της εμφάνιση, άλλο τόσο ήταν και στην ψυχή, ζούσε με εγκράτεια, σεμνότητα όπου και αφιέρωσε τη ζωή της στην περίθαλψη και ανακούφιση των φτωχών και δυστυχισμένων συνανθρώπων της.

Η χριστιανική της δράση, καταγγέλθηκε στον έπαρχο Φύστο, ο οποίος τη συνέλαβε και την ανέκρινε. Η Αγία Αντωνίνα με μεγάλο θάρρος, ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό και κάλεσε και τον επαρχο να μετανοήσει και να βαπτιστεί χριστιανός.

Απογοητευμένος ο έπαρχος, επειδή όλες του οι προσπάθειες έπεφταν στο κενό και γνωρίζοντας ότι η Αγία έδινε μεγάλη βαρύτητα στην παρθενική της τιμή, διέταξε να την ρίξουν σε κάποιο πορνείο. Η θερμή προσευχή της Αγίας, όμως, προκάλεσε τρομερό σεισμό στο σπίτι αυτό με αποτέλεσμα οι ίδιες οι γυναίκες να την διώξουν απ' αυτό.

Ο Φύστος την συνέλαβε ξανά και την έριξε σε κάποιο άλλο πορνείο. Κάποιος όμως χριστιανός που ονομαζόταν Αλέξανδρος, επισκέφτηκε το πορνείο και τη φυγάδευσε δανείζοντάς της τα δικά του ρούχα. Έξαλλος ο Φύστος όταν πληροφορήθηκε το γεγονός διέταξε την άμεση σύλληψή τους. Μετά την απολογία τους διέταξε το σκληρό βασανισμό τους.

Και όντως αφού τους ακρωτηρίασαν, τους άλειψαν με πίσσα και έριξαν τα σώματά τους στη φωτιά. Έτσι, μαρτυρικά οι Άγιοι Αλέξανδρος και Αντωνίνα, παρέδωσαν την ψυχή τους στον Κύριο το 313 μ.Χ.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!



Απολυτίκιο:
Ἦχος α'. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Ξυνωρὶς ἡ ἁγία τῶν Μαρτύρων ὑμνείσθω μοί, σὺν τῷ εὐκλεεῖ Ἀλεξάνδρω, Ἀντωνίνα ἡ πάνσεμνος, ἀγάπη γὰρ καὶ πίστει εὐσεβεῖ, ἐκλάμψαντες ἐν ἄθλοις ἱεροίς, ἰαμάτων ἐφαπλούσι μαρμαρυγᾶς, τοὶς ποθῶ ἀνακράζουσα δόξα τῷ ἐνισχύσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι δι' ὑμῶν, πάσιν ἰάματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου