Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ (ΚΥΡΑ ΤΩΝ ΜΑΡΑΣΙΩΝ)

15Στον Έβρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος
Στον Έβρο και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μαράσι, θα μεταβεί αύριο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, προκειμένου να παρευρεθεί στο ετήσιο Μνημόσυνο της «Κυράς των Μαρασίων» Βασιλικής Λαμπίδου – Φωτάκη, η οποία απεβίωσε στις 19 Ιουνίου 2011, σε ηλικία 107 ετών.

Πρόκειται για τη γυναίκα σύμβολο των Ελλήνων ακριτών, η αντίστοιχη «χερσαία έκδοση» της Κυράς της Ρω, η οποία γεννήθηκε το 1904 στο Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης. Το 2007 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την πολυετή προσφορά της στα στρατευμένα νιάτα.

Το σπίτι της βρίσκεται στα 300 μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια, με φυσικό σύνορο τον Έβρο, στο χωριό Μαράσια. Η ίδια γνώρισε σε νεαρή ηλικία την προσφυγιά, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1921 και έλεγε ότι ακούγοντας τους φύλακες από την άλλη πλευρά ένιωθε πάντα την ανάγκη να δηλώνει την παρουσία της και την ελληνικότητα του τόπου.

Για περίπου 50 χρόνια ήταν αυτή που ύψωνε καθημερινά την Ελληνική Σημαία στην αυλή του σπιτιού της στο χωριό Μαράσια, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Για την προσφορά της στην πατρίδα είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Στρατό Ξηράς και πλήθος άλλων φορέων.

Πριν μερικά χρόνια, όταν ο νυν υπουργός ως Υποστράτηγος, ήταν διοικητής της XVI (16ης) Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, στη ζώνη ευθύνης της οποίας ανήκει το χωριό Μαράσι, με εντολή του η υπεραιωνόβια τότε κυρά των Μαρασίων είχε τεθεί υπό τη φροντίδα της Μεραρχίας, εντασσόμενη τιμητικώς ως «στρατιώτης» στη δύναμη του γειτονικού Ελληνικού Φυλακίου των Μαρασίων και έχοντας μερίδα σισσιτίου και στρατιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κατά δε την Κηδεία της η οποία έγινε Δημοσία Δαπάνη, το φέρετρό της σήκωσαν τιμητικά οι άνδρες του Φυλακίου και κηδεύτηκε με πλήρης στρατιωτικές τιμές.
Έτσι για να μην ξεχνιούνται και «ισοπεδώνονται» τα πάντα!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου