Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

ΠΛΗΘΗ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

.Ο περικαλλής Ναός και οι τελετές επισφραγίζουν την εικοσαετή επέτειο του Ιεραποστολικού έργου του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Αλβανία.
Σε ατμόσφαιρα βαθύτατης συγκίνησης και κατάπληξης μπροστά στο θαύμα της ανασυγκρότησης της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, ολοκληρώθηκαν στα Τίρανα την Κυριακή 24 Ιουνίου 2012, οι εορτασμοί για την εικοσαετή επέτειο από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του  Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 24 Ιουνίου 1992, για την εκλογή του τότε Μητροπολίτη Ανδρούσης Καθηγητή του Πανεπιστημίου των Αθηνών  κ. Αναστασίου Γιαννουλάτου ως Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, ύστερα από αίτημα των Ορθοδόξων που είχαν επιβιώσει από τον ανελέητο  διωγμό του απολυταρχικού καθεστώτος. 
Η αποκορύφωση του εορτασμού ήταν τα θυρανοίξια του επιβλητικού Καθεδρικού  Ιερού Ναού της Αναστάσεως, που τελέστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο, τους εκπροσώπους της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και Μητροπολίτη Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, τον Αλβανό Μητροπολίτη στην Αμερική  κ. Νίκωνα, όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και πλήθος πιστών (άνω 1800 πιστών).

Το συγκρότημα του Καθεδρικού Ναού αποτελείται από το Ναό (επιφάνεια 1660 τμ, ύψος τρούλου 29.2 μ., σταυρού 32.2 μ.), το παρεκκλήσιο (55 τ. μ), το συνοδικό μέγαρο (830 τ. μ), το πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο (1660 τ.μ)  και το κωδωνοστάσιο  (επιφάνεια 42μ., ύψος 43 μ., σταυρού 46μ.).

Στο εσωτερικού του ναού δεσπόζει ο ανάγλυφος τρούλος διακοσμημένος από ψηφιδωτό με τον Παντοκράτορα, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τον εσωτερικό του διάκοσμο, το κατάλευκο μάρμαρο, ο μπρούντζος σε χρώμα χρυσού, ο ορείχαλκος, οι ψηφίδες και τα χρώματα των αγιογραφιών μαζί με τον άπλετο φωτισμό, ενώνουν τον ουρανό με τη γη και τη γη με τον ουρανό.

Ο ναός αποτελεί αριστουργηματική σύγχρονη αρχιτεκτονική προσαρμογή του Ναού της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως και τα αισθήματα του επισκέπτη είναι ανάλογα.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, στη διάρκεια δοξολογίας στον κατάμεστο από το εκκλησιαστικό πλήρωμα Ναό, όπου παρέστησαν ο Πρόεδρος της Αλβανίας κ. Μπαμίρ Τόπι, η Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιοζεφίνα Τοπάλι, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως κ. Έντι Ράμα, οι Υπουργοί της Πληροφόρησης κ. Γκεντς Πόλo, Πολιτισμού κ. Ἀλντο Μπούμτσι, Εργασίας και Απασχόλησης κ. Σπύρο Ξέρα, αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές, μέλη του διπλωματικού σώματος, ο πρέσβης της Ελλάδος κ. Νικ. Πάζιος, οι Πρόξενοι Κορυτσάς και Αργυροκάστρου κ.κ. Ιω. 

Πεδιώτης και Νικ. Κοτροκόης, ο Περιφεριάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ.κ. Μ. Τρίτος και ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι. Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων ανέγνωσε συγχαρητήριο επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε για την εικοσαετή επέτειο: «Θα μείνη ασφαλώς εις την ιστορίαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας χρυσοίς γράμμασι κεχαραγμένον, ως φωτενόν παράδειγμα και οδοδείκτης η εκ της τέφρας αυτής αναγέννησις δια των αόκνων προσωπικών προσπαθειών της Υμετέρας Τιμιότητος, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας».

Εξάλλου στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος υπογράμμισε ότι επιστρέφοντας στην Αμερική θα μεταφέρει εντυπώσεις από θαυμάσια έργα που δύσκολα συναντά κανείς στη μεγάλη αυτή χώρα, με πρώτο λαμπρό παράδειγμα, ανάμεσα στ’ άλλα εντυπωσιακά έργα του Αρχιεπισκόπου τον θαυμάσιο Καθεδρικό Ναό.

Τέλος ο Μακαριώτατος κ. Αναστάσιος εξέφρασε τη βαθειά του ευγνωμοσύνη στον Θεό, στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και σε όσους συνέβαλαν στην καρποφορία της διακονίας του στην Αλβανία εν μέσω δυσκολιών και αδιάπτωτης αναστάσιμης βεβαιότητας.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στον κατάμεστο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του συγκροτήματος του Καθεδρικού Ναού, με εορταστική εκδήλωση. Συμμετείχαν η Κρατική Ορχήστρα, χορωδίες βυζαντινής, ευρωπαϊκής και λαϊκής μουσικής, νεανικές ομάδες με χορούς.

Η εορτή έκλεισε με την προβολή συντόμου ντοκιμαντέρ σχετικού με το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου την τελευταία εικοσαετία.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου