Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

ΑΝΘΙΜΟΣ: «ΝΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΘΕΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»

15Του Αποστολου Λακασα
Μήνυμα για ενδυνάμωση της ενότητας του κοινωνικού ιστού, ο οποίος έχει διαρραγεί εξαιτίας των επιπτώσεων της οξύτατης οικονομικής κρίσης, στέλνει προς πάσα κατεύθυνση ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος.

Ταυτόχρονα, και λόγω των κρίσιμων στιγμών που διέρχεται η χώρα, ο ιεράρχης ζητεί από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο την έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην οποία μετέχει το σύνολο των μητροπολιτών.

Στη Σύνοδο προτείνει να εξετασθούν σημαντικά ζητήματα, με κύρια στόχευση η Εκκλησία να ενισχύσει τον ρόλο της ως συνεκτικού κρίκου της ελληνικής κοινωνίας.«Εχουμε γίνει κομμάτια με τα όσα γίνονται στο πολιτικό σκηνικό. Εχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «Κ», ο κ. Ανθιμος.

Ειδικότερα, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης σε σχετική επιστολή του προς τον κ. Ιερώνυμο κάνει λόγο για «πλήθος προβλημάτων, τα οποία κυριολεκτικά έχουν οδηγήσει τη ζωή των Ελλήνων σε κατάσταση απόγνωσης».  Και τονίζει: «Κατά την παρούσα συγκυρία, οι εξελίξεις, οι οποίες αφορούν τον εθνικό, κοινωνικό και πνευματικό βίο του λαού μας, ο οποίος αποτελεί και το λογικό ποίμνιο της αγίας ημών Εκκλησίας, είναι ακαθόριστες και άκρως επικίνδυνες.

Η Ορθόδοξος Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία, από των χρόνων της εθνικής ημών ανεξαρτησίας και μέχρι σήμερα, αποτελεί τον κύριο παράγοντα της διασφάλισης της εθνικής ενότητας των Ελλήνων, έχει και κατά την παρούσα περίσταση ιερή υποχρέωση να πράξει παν το δυνατόν για να αναδειχθούμε και πάλι όλοι οι Ελληνες αντάξιοι της μακραίωνης ιστορίας μας, αλλά και έτοιμοι να στηρίξουμε την αξιοπρέπεια, την υπομονή και τη δημιουργική δυνατότητα της χώρας μας ενώπιον όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Τα Θρησκευτικά

Ο κ. Ανθιμος ζητεί η έκτακτη σύνοδος να εξετάσει θέματα όπως η ενότητα της Εκκλησίας ως παράγοντας της ενότητας του ελληνικού λαού, οι ευθύνες της Εκκλησίας για την ενίσχυση του εθνικού και ειρηνικού φρονήματος, η σύγχρονη αθεΐα ως παράγοντας κοινωνικής εκτροπής, η έννοια του Κράτους και του Εθνους στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, η θέση της πίστης στην εκπαίδευση καθώς και η θέση των κληρικών.

«Υπάρχει ένα κύμα αθεΐας που ζούμε και εκδηλώνεται με μια απραξία σε σχέση με τα όσα είναι συνδεδεμένα με τα ιδεώδη του ελληνικού λαού. Από την άλλη, δεν μπορούμε στον βωμό της παγκοσμιοποίησης να χάνουμε την αγάπη και την πίστη στην πατρίδα» ανέφερε στην «Κ» ο κ. Ανθιμος, τονίζοντας την πρότασή του για επαναφορά του μαθήματος της πατριδογνωσίας στο σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και την αντίθεσή του στη θέση το μάθημα των Θρησκευτικών να αποκτήσει χαρακτηριστικά θρησκειολογίας.

Τέλος, για τον μητροπολίτη κρίσιμη είναι η στελέχωση της Εκκλησίας - η μείωση των προσλήψεων τον βρίσκει κάθετα αντίθετο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου