Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ ΤΟ ΆΓΙΟ ΄ΟΡΟΣ..

Στο έλεος των επιτήδειων κειμήλια και πολύτιμα αντικείμενα-Επιτακτική ανάγκη  η λειτουργία μηχανήματος ελέγχου των αποσκευών-Ένας  υπάλληλος ελέγχει εκατοντάδες αποσκευές- Ανήσυχοι και οι μοναχοί, σύμφωνα με πληροφορίες του agioritikovima.gr
Η πολιτεία δείχνει να αδιαφορεί  για την ασφάλεια και την τήρηση της τάξης στην Αθωνική Πολιτεία. Το πρόσφατο συμβάν  με την αρχαιοκαπηλία  που εμπλέκεται  34χρονος Αγιορείτης  Ιερομόναχος (που συνελήφθη  στην Ουρανούπολη)  αλλά και ένα ακόμα άτομο, ιδιοκτήτης ειδών λαϊκής τέχνης από την Κομονητή, μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει. 
Τα αρχαία αντικείμενα αλλά και  ο  εκκλησιαστικός σταυρός αγιασμού που χρονολογείται στα τέλη του 18ου   θα μπορούσαν να τα βγάλουν από το Άγιο Όρος με σχετική ευκολία αφού στο   τελωνείο της Δάφνης, ένας μόνο υπάλληλος καλείται να περάσει από έλεγχο… διά χειρός εκατοντάδες αποσκευές, αν υπολογίσει κανείς ότι καθημερινά εξέρχονται του Αγίου Όρους περί τους 200-300 προσκυνητές. Η εθελούσια έξοδος των υπαλλήλων του τελωνείου είχε ως αποτέλεσμα να αποδυναμώσει  πλήρως το τμήμα και ο έλεγχος από τον μοναδικό υπάλληλο να είναι πλημμελής.
H τοποθέτηση ειδικού μηχανήματος έλεγχου των αποσκευών, όπως γίνεται στα αεροδρόμια και σε άλλους ευαίσθητους χώρους, πρέπει άμεσα να προχωρήσει προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια ανθρώπων,αγαθών και κειμηλίων,  όπως ορίζει η νομοθεσία.

Την ανησυχία τους  εκφράζουν  και μοναχοί που μίλησαν στο agioritikovima.gr υπογραμμίζοντας  ότι η πολιτεία για άλλη μία φορά ΄΄αφήνει έκθετη την ιστορία και την χιλιόχρονη παράδοση του Αγίου Όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου