Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΛΑΜΠΑΔΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

15Το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, εφάρμοσε την τεχνολογία ψηφιακής φωτογραφίας RTI (Reflectance Transformation Imaging) στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη. Η φωτογράφιση των επιφανειών των περίφημων τοιχογραφιών του συγκροτήματος του καθολικού ναού του μοναστηριού, που ανήκει στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί την πρώτη εφαρμογή σε μνημείο της Κύπρου της πρωτοποριακής τεχνολογίας που αναπτύσσει το Επιστημονικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία του Ινστιτούτου Κύπρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και το Πανεπιστήμιο της Νοτίου Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος LinkSCEEM-2.

Ερευνητές του ΙΚυ και του Πανεπιστημίου της Νοτίου Καλιφόρνιας συνεργάστηκαν επίσης, στενά με συντηρητές του Ινστιτούτου Courtauld του Λονδίνου, οι οποίοι, υπό την επίβλεψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, βρίσκονται στο τελικό στάδιο της συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου του κυρίως ναού του Αγίου Ηρακλειδίου. Η συντήρηση των τοιχογραφιών του 13ου και του 15ου αιώνα προσέφεραν τις ιδανικές συνθήκες για τη συγκεκριμένη πειραματική φωτογράφιση και την εκτίμηση των δυνατοτήτων της.

Η εν λόγω μέθοδος επιτρέπει την υψηλής ανάλυσης καταγραφή διαδραστικού φωτισμού των ζωγραφικών επιφανειών. Η φωτογράφιση ήταν ιδιαίτερα επιτυχής και τα αποτελέσματα της αναμένεται να ενισχύσουν τη μελέτη της τέχνης και της ιστορίας του σημαντικού αυτού μνημείου. Παράλληλα, θα εμπλουτίσουν τη συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Ινστιτούτου Κύπρου για την κατάρτιση Διαχειριστικών Σχεδίων των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, και συγκεκριμένα των τοιχογραφημένων εκκλησιών του Τροόδους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου