Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΗΣ Ι.ΜΟΝΗΣ ΑΓ. ΙΛΑΡΙΩΝΟΣ (ΦΩΤΟ)

.Την Κυριακή 17 Ιουνίου 2012, εορτή των Αγιορειτών Αγίων, τελέσθηκαν τα εγκαίνια του νέου Καθολικού της Γυναικείας Ιεράς Μονής Αγ. Ιλαρίωνος Προμάχων Αριδαίας, επ᾿ ονόματι του πρώτου κτίτορος και προστάτου της Ιεράς Μονής Αγίου Ιλαρίωνος επισκόπου Μογλενών (12ος αιώνας).

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Μεταξύ των κληρικών που μετείχαν στα ιερά εγκαίνια ήταν ο πνευματικός της Ι. Μονής ιερομόναχος Παΐσιος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης, ο Ιεροκήρηκας της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Παντελεήμων Καραλάζος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρ. Γεώργιος Ζουμής και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης. 
Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος εξήρε την λαμπρότητα του νέου ιερού ναού, το οποίο ακολουθεί την βυζαντινή αρχιτεκτονική των καθολικών του Αγίου Όρους και εξέφρασε την χαρά του για την αφιέρωσή του στον Άγιο Ιλαρίωνα. Εξήρε επίσης την προσπάθεια των τριών μοναζουσών και ιδιαίτερα του γέροντος Παϊσίου, πνευματικού της Μονής, τον οποίον και χαρακτήρισε νέο κτίτορά της. Υπογράμμισε επίσης την συμβολή και την προσφορά του κατασκευαστή μηχανικού κ. Χρήστου Μαλιώκα και αναφέρθηκε στους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές που συνετέλεσαν στην ανέγερση του Ναού.

Στη συνέχεια ο πνευματικός της Μονής γ. Παΐσιος έλαβε τον λόγο και εξέφρασε την χαρά του για το μεγάλο γεγονός των εγκαινίων. Όπως χαρακτηριστικά είπε «και ημείς εύρομεν τόπον τω Κυρίω σκήνωμα τω Θεώ Ιακώβ». Σημείωσε μάλιστα πως ο Θεός θέλησε να κτισθεί ο ναός αυτός σε καιρό οικονομικής κρίσεως για να φανεί ότι όντως η δύναμίς Του «εν ασθενεία τελειούται».

Την χρηματοδότησή του δε δεν ανέλαβε κάποιος από τους κρατικούς φορείς, σημείωσε, αλλά ο «φορέας» που λέγεται ευλάβεια, θυσία, ζήλος Θεού. Δήλωσε μάλιστα ευγνώμων προς όλους, όσους προσέφεραν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου ζώντες και κεκοιμημένους.

Τέλος, τόνισε τον ευεργετικό ρόλο ενός ναού για την ζωή των ανθρώπων και ζήτησε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου προκειμένου ο κτίτορας της Ιεράς Μονής, ο Άγιος Ιλαρίων, να αναπαύεται στο Μοναστήρι του και να ενθρονιστεί μονίμως στη νέα κατοικία του.

Ο γ. Παΐσιος ολοκλήρωσε την προσλαλιά του με την επίκληση των πρεσβειών των εορταζόντων Αγιορειτών Αγίων και ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης.

Στην εκτενή ακολουθία και την πρώτη Θεία Λειτουργία μετείχε μεγάλος αριθμός πιστών.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου