Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: «Η ΒΙΒΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΕΞΙΤΗΛΗ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ»

.Η επέτειος των σαράντα χρόνων από της εκδημίας του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου κυρού Αθηναγόρου (†1972) τιμήθηκε την Κυριακή στο Φανάρι με Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στο τέλος της οποίας τελέστηκε το Ιερό Μνημόσυνό του. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συλλειτουργούντων των Ιεραρχών του Θρόνου Μιλήτου Αποστόλου, Ηγουμένου της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Αναστασίας Χαλκιδικής, Πριγκηποννήσων Ιακώβου, Φιλαδελφείας Μελίτωνος, Σεβαστείας Δημητρίου, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στεφάνου, Πρωτοσυγκελλεύοντος.


Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν οι: Μέγας Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας και Αρχιμ. Κλεόπας Στρογγύλης της Μητροπόλεως Βοστώνης, Μ. Αρχιδιάκονος Μάξιμος, Δευτερεύων Ανδρέας, Τριτεύων Θεόδωρος και ο Πατριαρχικός Διάκονος Νήφων.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Μητροπολίτες Πέργης Ευάγγελος, Θεοδωρουπόλεως Γερμανός, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, ο Επίτροπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Αρχιμ. Νεκτάριος, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Βίκτωρ Μαλιγκούδης, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου, μεταξύ των οποίων ο ομότιμος Καθηγητής Βασίλειος Σταυρίδης ο οποίος διετέλεσε καθ΄όλον το διάστημα της Πατριαρχείας του Πατριάρχου Αθηναγόρου καθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης καθώς και καθηγητής του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο Μ. Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης, ο ελληνομαθής Σέρβος καθηγητής Λειτουργικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου Νένατ Μιλόσεβιτς με όμιλο φοιτητών του, ο Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, η οποία ιδρύθηκε επί των ημερών του Πατριάρχου Αθηναγόρου, Κωνσταντίνος Κενανίδης, μέλη της ΄Ενωσης Θεολόγων από την Πάτρα και πλήθος πιστών από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες πόλεις του εξωτερικού.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Ιερού Μνημοσύνου ακολούθησε στην Αίθουσα του Θρόνου φιλολογικό μνημόσυνο κατά το οποίο ο λόγιος Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος ομίλησε με συγκινητικούς και γλαφυρούς λόγους γιά την ζωή, την εκκλησιαστική πορεία, την πολυσχιδή ποιμαντική δραστηριότητα, την οικουμενική συνείδηση, τους υψηλούς οραματισμούς, τα σπουδαία ιδανικά, που διέκριναν τον αοίδιμο Πατριάρχη Αθηναγόρα. Ανέπτυξε ακόμη τα περί της σπουδαίας μεγαλεπίβολης προσωπικότητας του μακαριστού Πατριάρχου, του εμπνευστού και θεράποντος των διαλόγων και της οικουμενικής κίνησης. Του Πρωθιεράρχου, ο οποίος με συνείδηση της υψηλής αποστολής του έκανε τα εκκλησιαστικά ανοίγματα προς τη Δύση. Αναφέρθηκε στον λεγόμενο «θείον ζάλον», δηλαδή θεία ζάλη, στην ιερά έφεση, την προσπάθεια του Πατριάρχη Αθηναγόρα για προσέγγιση, καταλλαγή και συνεργασία μεταξύ των πιστευόντων την χριστιανική αλήθεια και γενικά στην εκκλησιαστική οικουμενική του πολιτεία. Στην συνέχεια σκιαγραφώντας τον αείμνηστο Πατριάρχη είπε μεταξύ άλλων ότι ήταν «ένας με τα χαρακτηριστικά του αγέρωχου Ηπειρώτη. Είχε ηθικά, διανοητικά προτερήματα, πλεονεκτήματα μαζί δε με την προς τον Θεόν ευσέβειαν διέλαμπον και πολλών χαρίτων αυγάσματα... μέσα από μία βιβλική εικόνα του Αθηναγόρα εξεδήλωνε και μία βυζαντινή πνευματικότητα, μέσα από μία σπάνια αρχοντική απλότητα μία λιτή μεγαλοπρέπεια.» Στο τέλος της ομιλίας του ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Ιεράρχη για την βιωματική και εμπεριστατωμένη ομιλία του.


 
Πριν τον Μητροπολίτη Πέργης μίλησε εν συντομία ο ιδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος αναφέρθηκε στην φυσιογνωμία και την μορφή του μακαριστού Πατριάρχου Αθηναγόρου. Ο Πατριάρχης ξεκίνησε τη σύντομη εισαγωγική προσλαλιά του ως εξής: «Αἱ ὁδοὶ αὐτοῦ ὁμοίως φωτὶ λάμπουσι, προπορεύονται δὲ καὶ φωτίζουσιν ἕως κατορθώσῃ ἡ ἡμέρα». Τεσσαράκοντα ἔτη συμπληροῦνται ἀπὸ τῆς πρὸς Κύριον ἐκδημίας τοῦ ἀοιδίμου ἐκ τῶν προκατόχων ἡμῶν μεγάλου πατριάρχου Ἀθηναγόρου, ἀλλ᾽ ἡ βιβλικὴ αὐτοῦ μορφὴ παραμένει ἀνεξίτηλος εἰς τὴν μνήμην καὶ τὴν καρδίαν ἡμῶν, παραμένει ἀνεξίτηλος εἰς τὴν συνείδησιν τῆς Μητρὸς Ἐκκλησίας τῆς Κωνσταντινουπόλεως, ὅπως τὴν περιέγραφε πρὸ τεσσαράκοντα ἐτῶν ὁ μακαριστὸς Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Μελίτων: «Καθὼς στέκονταν στὴν ἐξέδρα τοῦ Πατριαρχικοῦ αὐλογύρου κρατῶντας τὴν ἀναμμένη λαμπάδα καὶ ψάλλοντας τό «Χριστὸς Ἀνέστη» —καὶ δὲν μποροῦσε νὰ ξεχωρίσῃ κανεὶς ἂνἡλάμψις τοῦ προσώπου ἐφαίδρυνε τὴν λαμπάδα ἢ ἡ λαμπάδα ἐφώτιζε τὸ πρόσωπο — ἀπεκάλυπτε μίαν μορφὴν ἑτέραν». Ἡ μορφὴ αὕτη φωτίζει ἕως σήμερον τὰς ὁδοὺς τοῦ Οἰκουμενικοῦ ἡμῶν Πατριαρχείου...» και κατόπιν έδωσε τον λόγο στον Μητροπολίτη Πέργης.


Στο τέλος ακολούθησε στην Αίθουσα του Θρόνου επιμνημόσυνη δεξίωση.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε μέλη του Κινήματος των Φοκολαρίνι, τα οποία με την επίσκεψή τους στο Φανάρι θέλησαν να τιμήσουν την επέτειο συμπλήρωσης 40 χρόνων από την κοίμηση του μακαριστού Πατριάρχη Αθηναγόρα, καθώς η ιδρύτρια του Κινήματος Chiara Lubich, είχε συμμεριστεί το όραμά του για την οικουμενική κίνηση. Για τον ίδιο σκοπό είχαν πραγματοποιήσει στο Φανάρι επίσκεψη μέλη των Φοκολαρίνι τον περασμένο Απρίλιο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου