Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

15Πανηγυρικά εορτάστηκε η εορτή της παναγίας της Τριχερούσας η Κουκουζέλισας στην κωμόπολη της νέας Κιου Αργολίδας. 
Πιο συγκεκριμένα στον ιερό ναό της παναγίας στην Κιο βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της παναγίας της Τριχερούσας μια από τις 4 εικόνες που οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων της Ν. Κίου, διέσωσαν από την  καταστροφή από την Κιο της Βυθινίας.

Οι εικόνες  αυτές,  της Τριχερούσας της θεομάνας του Ευαγγελισμού και της Πορταίτισας  είναι ότι πολυτιμότερο υπάρχει στην περιοχή της Κιου. Την εικόνα της Τριχερούσας διέσωσε η ζωή Πιππίδου, αφού έκοψε την εικόνα στην μέση για να καταφέρει να την σώσει από τους Τούρκους. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Ιεροκύρηκας της Μητροπόλεως Αργολίδος αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης, παρουσία και άλλων ιερέων.

Η Κιος της Αργολίδας ιδρύθηκε το 1927 και φιλοξένησε πρόσφυγες από την μικρά Ασία  και συγκεκριμένα την Κιο της ξακουστής μητρόπολης Νικαίας.

Η εικόνα της  Τριχερούσας είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος εικόνα από τις 4, μεγάλης παλαιότητας και ιδιαίτερα ξεχωριστή γιατί αποτελεί ένα θαυμάσιο συνδυασμό μοναδικό στα ελληνοχριστιανικά δεδομένα, της παναγίας της Κουκουζέλισας της ιεράς μονής Μεγίστης Λαύρας και της τριχερούσας της ιεράς μονής Χιλανδαριου , Αγίου Όρους.

Συγκεκριμένα ενώ εκατέρωθεν της μορφής της Παναγίας απεικονίζονται ο Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης και ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης,  στην εν λόγω εικόνα υπάρχει και ένα ασημένιο τρίτο χέρι που  παραπέμπει στην Τριχερούσα του Χιλανδαρίου και στο θαύμα που επιτέλεσε η Παναγία στον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό όταν οι εικονομάχοι του έκοψαν το δεξί χέρι και ως εκ θαύματος η παναγία του το κόλλησε.

Όμως το χέρι αυτό κρατεί ένα νόμισμα πράγμα  το οποίο παραπέμπει στο θαύμα που επιτέλεσε η Θεοτόκος στον άγιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη ενώ αποκοιμήθηκε αποκαμωμένος στο ψαλτήρι, εμφανίστηκε ενώπιων του η παναγία σε όνειρο και τον παρακίνησε να ψάλλει γι αυτήν και εκείνη θα τον ανταμείψει.

Αμέσως μόλις ξύπνησε είδε μέσα στα χέρια του ένα χρυσό νόμισμα το οποίο αποτελούσε την υλοποίηση υπόσχεσης της Θεοτόκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου