Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ Απόδοση στη νεολληνική


Απόδοση στη νεολληνική:
Oι πειρασμοί του Ιησού
(Μκ. 1:12-13, Λκ. 4:1-13)
4
ΜΑΤΘΑΙΟΣ (MT.) 4
Τότε ο Ιησούς φέρθηκε πάνω στην έρημο από το Πνεύμα, για να πειραχτεί από το Διάβολο. 2 Και αφού νήστεψε σαράντα ημέρες και σαράντα νύχτες, ύστερα πείνασε. 3 Τότε προσήλθε ο Πειραχτής και του είπε:  «Αν Υιός είσαι του Θεού, πες ώστε οι λίθοι αυτοί να γίνουν άρτοι». 4 Εκείνος αποκρίθηκε και είπε: «Είναι γραμμένο: 
Με άρτο μόνο δε θα ζήσει ο άνθρωπος, 
αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει 
από το στόμα του Θεού». 
5 Τότε τον παραλαβαίνει ο Διάβολος και τον μεταφέρει στην άγια πόλη και τον έστησε πάνω στο πτερύγιο του ναού 6 και του λέει: «Αν είσαι Υιός του Θεού, ρίξε τον εαυτό σου κάτω. Γιατί είναι γραμμένο: 
Στους αγγέλους του θα δώσει εντολή για σένα 
και πάνω στα χέρια τους θα σε σηκώσουν, 
μην τυχόν σκοντάψεις σε λίθο το πόδι σου».
7 Του είπε ο Ιησούς: «Πάλι είναι γραμμένο: 
Δε θα πειράξεις τον Κύριο το Θεό σου».
8 Πάλι τον παραλαβαίνει ο Διάβολος σε όρος πολύ ψηλό και του δείχνει όλες τις βασιλείες του κόσμου και τη δόξα τους, 9 και του είπε: «Αυτά όλα θα σου τα δώσω, αν πέσεις και με προσκυνήσεις». 10 Τότε του λέει ο Ιησούς: «Πήγαινε Σατανά. Γιατί είναι γραμμένο: 
Κύριο το Θεό σου να προσκυνήσεις 
και αυτόν μόνο να λατρέψεις». 
11 Τότε τον αφήνει ο Διάβολος, και ιδού άγγελοι πλησίασαν και τον υπηρετούσαν. 
Η αρχή της διακονίας στη Γαλιλαία
(Μκ. 1:14-15, Λκ. 4:14-15)
12 Όταν άκουσε λοιπόν ο Ιησούς ότι ο Ιωάννης παραδόθηκε στη φυλακή, αναχώρησε για τη Γαλιλαία. 13 Και αφού εγκατέλειψε τη Ναζαρέτ, ήρθε και κατοίκησε στην Καπερναούμ, την παραθαλάσσια, μέσα στα όρια της γης των φυλών Ζαβουλών και Νεφθαλίμ. 14 Για να εκπληρωθεί αυτό που ειπώθηκε μέσω του Ησαΐα του προφήτη, όταν έλεγε: 
15 Γη του Ζαβουλών και γη του Νεφθαλίμ, 
η οδός δίπλα στη θάλασσα, πέρα από τον Ιορδάνη, 
η Γαλιλαία των εθνικών - 
16 ο λαός που κάθεται στο σκοτάδι, 
είδε μεγάλο φως, 
και σ' αυτούς που κάθονται σε χώρα 
και σε σκιά θανάτου 
φως ανάτειλε γι' αυτούς. 
17 Από τότε άρχισε ο Ιησούς να κηρύττει και να λέει: «Μετανοείτε. γιατί έχει πλησιάσει η βασιλεία των ουρανών».
Το κάλεσμα των τεσσάρων ψαράδων
(Μκ. 1:16-20, Λκ. 5:1-11)
18 Περπατώντας λοιπόν δίπλα στη λίμνη της Γαλιλαίας, είδε δύο αδελφούς, το Σίμωνα, το λεγόμενο Πέτρο, και τον Ανδρέα τον αδελφό του να ρίχνουν το δίχτυ στη λίμνη. γιατί ήταν ψαράδες. 19 Και τους λέει: «Ελάτε πίσω μου, και θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων». 20 Εκείνοι αμέσως άφησαν τα δίχτυα και τον ακολούθησαν. 21 Και αφού προχώρησε από εκεί, είδε άλλους δύο αδελφούς, τον Ιάκωβο το γιο του Ζεβεδαίου και τον Ιωάννη τον αδελφό του, να διορθώνουν τα δίχτυα τους μέσα στο πλοίο μαζί με το Ζεβεδαίο τον πατέρα τους, και τους κάλεσε. 22 Εκείνοι αμέσως άφησαν το πλοίο και τον πατέρα τους, και τον ακολούθησαν.
Η περιοδεία στη Γαλιλαία
(Λκ. 6:17-19)
23 Και περιόδευε σε όλη τη Γαλιλαία διδάσκοντας στις συναγωγές τους και κηρύττοντας το ευαγγέλιο της βασιλείας και θεραπεύοντας κάθε νόσο και κάθε αδυναμία στο λαό. 24 Και ήρθε μακριά η φήμη του σε όλη τη Συρία. Και έφεραν προς αυτόν όλους όσοι ήταν σε κακή κατάσταση από ποικίλες νόσους και υπέφεραν από βασανιστικές ασθένειες και δαιμονισμένους και σεληνιασμένους και παράλυτους, και τους θεράπευσε. 25 Και τον ακολούθησαν πολλά πλήθη από τη Γαλιλαία και τη Δεκάπολη και τα Ιεροσόλυμα και την Ιουδαία και πέρα από τον Ιορδάνη.
Η επί του Όρους Ομιλία
(Ματθαίος 5-7)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου