Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ι.ΜΟΝΗ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ

.Η μονή Καστρίτσας κτίστηκε το 1196 και είναι αφιερωμένη στη σύλληψη του Τιμίου Προδρόμου.

Η επόμενη παράκαμψη θα γίνει στην Καστρίτσα για να δείτε την ομώνυμη μονή, αλλά και την αρχαία ακρόπολη. Το μοναστήρι είναι σκαρφαλωμένο στη ΒΔ πλαγιά του υψώματος Καστρίτσα και κοιτάζει προς το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Το καθολικό της είναι ένας σπάνιος τύπος τετράκογχου σταυροειδούς ναού με οκτάγωνο τρούλο. Κτίστηκε το 1196, ενώ οι αγιογραφίες του χρονολογούνται από τον 17ο αι. Η μονή είναι αφιερωμένη στη σύλληψη του Τιμίου Προδρόμου και γιορτάζει στις 23 Σεπτεμβρίου. Κάποτε ήταν ένα από τα πλουσιότερα μοναστήρια της Ηπείρου, με αμπέλια, χωράφια και υποστατικά, νερόμυλους και μεγάλο αριθμό αιγοπροβάτων.


Ετυχε όμως να γνωρίσει πολλές φορές την καταστροφή (1789, 1854, 1879), να γίνει στρατόπεδο του ελληνικού στρατού το 1913, ορφανοτροφείο από το 1916, να ξαναγίνει μοναστήρι και να ξαναερημώσει το 1932 μετά τον φόνο του ηγουμένου της Δωρόθεου Τσούλια και του αδελφού του Κώστα από ληστές.

Στην κορυφή του ίδιου λόφου βρίσκονται τα ερείπια της ακρόπολης, όπου βρισκόταν κάποτε η αρχαία πόλη Τέκμων, έδρα του κράτους των Μολοσσών.


Η πόλη χτίστηκε από τον βασιλιά Θαρύπα, ο οποίος το 423 π.Χ. συγκέντρωσε σ’ αυτή την οχυρή θέση κατοίκους από τους παραλίμνιους οικισμούς της Παμβώτιδας. Το 167 π.Χ. η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, αφού προέβαλε σθεναρή αντίσταση.

Μάλιστα, ο αρχηγός των αμυνομένων, Κέφαλος, αρνούμενος να παραδοθεί πραγματοποίησε έξοδο πέφτοντας πάνω στα δόρατα των λεγεωνάριων. Η Τέκμων εγκαταλείφθηκε οριστικά τον 5ο αι. μ.Χ.


Η τοποθεσία προσφέρει πανοραμική θέα προς τα Γιάννενα και τη λίμνη. Η καλύτερη ώρα για να έρθετε είναι κοντά στο ηλιοβασίλεμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου