Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ 2ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΩΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ

Επίσκεψη στον Άι- Φανούρη
από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης

Το Γ1΄του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου-Τιμίου Προδρόμου.
Στις 12–2-2013 οι μαθητές του Γ1΄ μαζί με τη θεολόγο μας, κα Φαρίδου, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στον Άι -Φανούρη, τον Ιερό Ναό της ενορίας του Σχολείου μας. Ο σεβαστός πατήρ Αργύριος, πρωτοπρεσβύτερος του Ναού μας μίλησε με μεγάλη προσήνεια και μας εξήγησε την εικονογράφηση του Ναού. Κάναμε μια εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία ο σεβαστός πατήρ μας απάντησε σε απορίες και προβληματισμούς μας. Στο τέλος μας προσέφερε από μια μικρή εικόνα.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Φανουρίου -Τιμίου προδρόμου Θεσσαλονίκης, στην οδό Ιωαννίνων 130, γωνία Παπάφη και Άνω Τζουμαγιάς, τ.κ. 54453, θεμελιώθηκε το 1923 και εγκαινιάστηκε το 1928. Ανήκει στο ρυθμό της τρίκλιτης βασιλικής.

Η τελευταία ουσιαστική επέμβαση άρχισε το 1993 με την προσθήκη εξωτερικού περιτειχίσματος και άλλων προσκτισμάτων, τα οποία , αφ’ ενός μεν στηρίχθηκαν σε νέα θεμέλια και αφ’ ετέρου αγκυλώθηκαν επί του παλαιού κτίσματος με τη χρησιμοποίηση ειδικών αρχιτεκτονικών δομικών τρόπων, ώστε να έχουμε σήμερα μια νέα εκκλησία ουσιαστικά κτισμένη εκ βάθρων.
Σημαντικό είναι ότι στον Ιερό αυτό Ναό μεταφέρθηκε από τη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης και φυλάσσεται ως πολύτιμος πνευματικός θησαυρός, η εικόνα της Παναγίας της Ρευματοκράτειρας.
Σύμφωνα με παλαιά παράδοση υπήρχε στη Ραιδεστό, κοντά στο στόμιο του ρεύματος του Ελαιώνος ναΐδριο και αγίασμα στο όνομα της Θεοτόκου.
Στο ναΐδριο σώζονταν πολλά βυζαντινά ιερά κειμήλια, μεταξύ των οποίων και δύο εικόνες της Θεοτόκου, μία μεγάλη εικονίζουσα αυτήν να κρατά αγκαλιά και να φιλά τον Κύριο και Υιό της,  και ακόμη μία μικρή, παριστάνουσα αυτήν να κρατά φιλούσα τον Υιόν της (όπως αναφέρει το Συναξάρι).
Την εικόνα αυτή της Παναγίας της Ρευματοκράτειρας που βρίσκεται στον Ναό, την έφεραν κατά τον Οκτώβριο του 1922 χριστιανοί από τη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης. Η εικόνα της Παναγίας πρέπει να αγιογραφήθηκε στα μέσα του 17ου αι. σε περιοχή της Κωνσταντινούπολης με ρωσική επίδραση κατά τους ειδικούς.
 (Οι πληροφορίες από την έκδοση ημερολογίου της εκκλησίας, έτους 2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου