Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

Γιορτάζουμε σήμερα 2 Αυγούστου, ημέρα της Ανακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Στεφάνου

15Η Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Στεφάνου έγινε την περίοδο που οι μεγάλοι διωγμοί των πρώτων χριστιανών είχαν κοπάσει και αυτοκράτορας ήταν ο Μέγας Κωνσταντίνος.

Τότε, ο Άγιος Στέφανος φανερώθηκε τρεις φορές σε κάποιον ευσεβή γέροντα Ιερέα, ονόματι Λουκιανό, και του αποκάλυψε τον τόπο, όπου ήταν κρυμμένο το Ιερό Λείψανό του. Αυτός, αμέσως το ανέφερε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιωάννη, που με τη σειρά του πήγε στον υποδεικνυόμενο τόπο και πράγματι βρήκε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Στεφάνου.

Κατά την εύρεση έγινε μεγάλος σεισμός, και το Άγιο Λείψανο του Αγίου Στεφάνου, πλημμύρισε ευωδιά τους παρευρισκόμενους στον τόπο εκείνο. Λέγεται ότι από τον ουρανό ακούστηκαν Αγγελικές φωνές, που έλεγαν«Δόξα εν Υψίστοις Θεό και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία».

Δηλαδή, Δόξα ας είναι στο Θεό, στα ύψιστα μέρη του ουρανού και στην ταραγμένη από την αμαρτία γη ας βασιλεύσει η Θεία ειρήνη, διότι ο Θεός φανέρωσε την ευαρέσκειά Του στους ανθρώπους, με την ενανθρώπιση του Υιού Του. Φανέρωναν, έτσι, οι Αγγελοι περίτρανα ότι ο Πρωτομάρτυρας Άγιος Στέφανος μαρτύρησε για την αγάπη και τη Δόξα του Θεού.

Αργότερα, τα Ιερά  Λείψανα του Αγίου Στεφάνου μεταφέρθηκαν από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκαν στον ανεγερθέντα Ναό στη Χάρη του από το Μέγα Κωνσταντίνο.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ήχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
Βασίλειον διάδημα, εστέφθη ση κορυφή, εξ άθλων ων υπέμεινας, υπέρ Χριστού του Θεού, μαρτύρων Πρωτόαθλε, συ γαρ την Ιουδαίων απελέγξας μανίαν, είδές σου τον Σωτήρα, του Πατρός δεξιόθεν. Αυτόν ούν εκδυσώπει αεί, υπέρ των ψυχών ημών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου