Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

ΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΧΑΡΙΛΑΟ ΤΑΛΙΑΔΩΡΟ ΤΙΜΑ ΤΟ Α.Π.Θ


Την ερχόμενη Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στις 18:00 Tο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ διοργανώνει Χριστουγεννιάτικη φοιτητική γιορτή 'ΑΝΑΤΕΛΕΙ ΤΩ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ' . Με τιμώμενο πρόσωπο των Άρχοντα Πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο A’ αφιθεατρο της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. 

Το Πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ο Βυζαντινός Χορός του Κρατικού Ωδείου Θεσ/νίκης, υπό τη διεύθυνση του κ. Πέτρου Παπαεμμανουήλ, υπ. δρ., σε κάλαντα από τη νήσο Λέσβο.

1. «Άρχισι γλώσσα μ’, άρχισι», Παινέματα Δωδεκαημέρου από την Άγιάσο της Λέσβου, ήχος δ’ (λέγετος), ρυθμός τετράσημος.

2. «Άγιος Βασίλης έρχεται», Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα Μυτιλήνης, ήχος βαρύς (διατονικός), ρυθμός τρίσημος.

3. «Ήρτανι τα Φώτα κι οι φωτισμοί», Φωτοκάλαντα Μυτιλήνης, ήχος α’, ρυθμός δίσημος.

Χαιρετισμοί

«Γιορτάζοντας τη Σαρκωμένη Αγάπη»
Ομιλία του κ. Αθανασίου Στογιαννίδη, επίκουρου Καθηγητή.

 Ο Βυζαντινός Χορός του Κρατικού Ωδείου Θεσ/νίκης,
υπό τη διεύθυνση του κ. Πέτρου Παπαεμμανουήλ, υπ. δρ., σε βυζαντινούς ύμνους.

1. «Βηθλεέμ ετοιμάζου», Ιδιόμελο τροπάριο από την ακολουθία της Α’ Ώρας των Χριστουγέννων, ήχος πλ. δ’, μέλος Χ. Ταλιαδώρου.

2. «Κύριε εκέκραξα», Μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτου, Καλλωπισμός Χ. Ταλιαδώρου 

3.«Τι σοι προσενέγκωμεν Χριστέ», Ιδιόμελο τροπάριο των κεκραγαρίων του Εσπερινού των Χριστουγέννων, ήχος β’, μέλος Χ. Ταλιαδώρου.

4. «Δεύτε άπαντες πιστοί», Δοξαστικό των αίνων του Όρθρου της Κυριακής των Προπατόρων, ήχος βαρύς, μέλος Χ. Σαλιαδώρου.

5. «Χριστός γεννάται, δοξάσατε», Καταβασίες των Χριστουγέννων
(εκλογή ωδών Α’ και Θ’), ήχος α’, μέλος Χ. Ταλιαδώρου.

Το βιογραφικό του 

Αποτέλεσμα εικόνας για χαριλαος ταλιαδωρος βιογραφικο
Γεννήθηκε (1926)  στη Θεσσαλονίκη  (η καταγωγή του είναι από την Κόνιτσα της Ηπείρου). Πτυχιούχος Νομικών και Oικονομικών Επιστημών. Μαθητής του πρωτοψάλτη Χριστόφορου Κουτσουράδη και απόφοιτος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Καθοριστική, για την ψαλτική του εξέλιξη, υπήρξε η συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη (1945) με τον Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνο Πρίγγο. Ψάλτης, από νεαρή ηλικία, σε γνωστούς ναούς της Θεσσαλονίκης: Αγ. Θεράποντα Κάτω Τούμπας (1942-1944), Αγ. Φανουρίου και Τιμίου Προδρόμου (1944-1952) και, περίπου εξήντα χρόνια, πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας (1952-έως σήμερα 2012). Φέρει το οφφίκιο του "Αρχοντος πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως". Έχει διδάξει τη Βυζαντινή Μουσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1964-1967), στο Μακεδονικό Ωδείο και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Από τους πιο γνωστούς, και πιο δραστικούς, σύγχρονους ψάλτες του Ελλαδικού χώρου (με πλουσιότατη ψαλτική δράση στο Εσωτερικό και Εξωτερικό)

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική παρουσιάζεται η σύγχρονη συνθετική - εκδοτική του δραστηριότητα. Τα σπουδαιότερα από τα έργα του που έχουν εκδοθεί είναι: το "Πρότυπον Αναστασιματάριον" (Θεσ/κη 1976, 2η έκδοση "βελτιωμένη", Θεσ/κη 2001) η "Επίτομος Λειτουργία" (Θεσ/κη 1972, 5η έκδοση 2003 "βελτιωμένη μετά προσθήκης νέων μαθημάτων", Θεσ/κη 2003) το "Νέο Ειρμολόγιο Καταβασιών του όλου Ενιαυτού Αργό και Σύντομο" (Θεσ/κη 1994) το "Τριώδιον περιέχον Δοξαστικά και Ιδιόμελα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής" (Θεσ/κη 2000) "Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάς" (Θεσ/κη 1998) "O Ακάθιστος Ύμνος" (Θεσ/κη, 3η έκδοση "βελτιωμένη", Θεσ/κη 2004). Πλουσιότατη παρουσιάζεται επίσης και η δισκο-κασετογραφική του δραστηριότητα, με Δίσκους (LP) (Μ. Εβδομάδας, Θ. Λειτουργίας, Μέλη Αναστάσιμα), Κασέτες (Δωδεκαημέρου, Πάσχα, Τριωδίου, Πεντηκοσταρίου, Ύμνοι Θεοτόκου, Θεοτόκε Παρθένε Μπερεκέτη, κ.ά.) και συγχρόνως ψηφιακούς (CD) (Δωδεκαημέρου, Μ. Εβδομάδας, Παρακλητικού Κανόνα, Παναγίας Σουμελιώτισσας, Εσπερινού και Θ. Λειτουργίας Μεταμορφώσεως, Νεκρωσίμου Ακολουθίας, Oρατόριο Αποκάλυψης Ιωάννου, κ.ά.). Εδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ερμηνείες του σε Καλοφωνικούς Ειρμούς του Πέτρου Μπερεκέτη και Δανιήλ πρωτοψάλτου (στη σειρά "Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής", Σώμα Δεύτερο, CD 10o). O Χαρίλαος Ταλιαδώρος παραμένει ένας από τους πιο ενεργούς ιδιοπρόσωπους σύγχρονους ψάλτες του καθαυτό Ελλαδικού, και ειδικότερα του Βορειο-Ελλαδικού χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου