Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗ ΡΟΤΟΝΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

15Η πυρκαγιά, που κατέκαψε μέσα σε δύο μέρες, με τη βοήθεια του Βαρδάρη, το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, υπήρξε ένα καταλυτικό γεγονός στην ιστορία της πόλης. Περισσότεροι από 70 χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν άστεγοι, ενώ καταστράφηκαν μνημεία, δημόσια κτίρια, υπηρεσίες και καταστήματα. Η πόλη που βγήκε μέσα από τα ερείπια ήταν μια καινούρια πόλη, μ’ ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο, που φιλοδοξούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας νέας εποχής. Όλεθρος και αφορμή για ένα νέο ξεκίνημα, η πυρκαγιά ζωντανεύει μέσα από σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφημένο υλικό από ελληνικά και ξένα αρχεία και τις αναλύσεις έγκριτων ερευνητών.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί τη συμμετοχή του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης στη δράση του ΥΠ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. “Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012. Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς”.

Το σενάριο-σκηνοθεσία υπογράφει η αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια Eλένη Στούμπου-Κατσαμούρη, και την επιμέλεια παραγωγής έχει η αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Α.I.Μ.Θ.Σ. κα Αγγελική Στρατή.

Η προβολή θα διαρκεί μισή ώρα και θα γίνεται στη Ροτόντα από τις 8.30 έως τις 15.00 και στο Κέντρο Ιστορίας από τις 10.00 έως τις 14.30. Πληροφορίες: τηλ. 2310-209.603. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου