Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΔΑΠΕΔΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑΟΥ

Βρέθηκε χθες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στην πόλη του Άργους στα πλαίσια της Ανάπλασης που γίνεται, εντοπίστηκε το δάπεδο και τείχος της παλιάς εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. 
Πρόκειται για παλιό Βυζαντινό ναό που προϋπήρχε του Καθεδρικού ναού του Αγίου Πέτρου που χτίστηκε δίπλα στον παλιό ναό το 1859. Ο Βυζαντινός ναός λειτουργούσε κανονικά ως το 1865, όπου κατεδαφίστηκε από τον τότε                Μητροπολίτη Αργολίδος Γεράσιμο Παγώνη. 
Η κατεδάφιση του ναού ξεκίνησε την ημέρα των εγκαινίων του νέου ναού του Αγίου Πέτρου στις 18 Απριλίου 1865. Ο συγκεκριμένος Ναός ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Περρούκα.  Είχε μήκος 14 μέτρα, πλάτος 7 μέτρα και ύψος 3,5 μέτρα, χωρίς τρούλο ενώ για να εισέλθεις κατέβαινες 3 σκαλιά. 
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, προϋπήρχε λίγα μόλις μέτρα από τον σημερινό Ναό του Αγίου Πέτρου επί της πλατείας Ομονοίας, όπως τότε λεγόταν η σημερινή Αγίου Πέτρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος Ναός πρέπει να ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Περρούκα. 
Ήταν όμοιος με τον Ναό του Αγίου Δημητρίου αλλά λίγο μικρότερος επίσης ο τύπος του ναου είναι Βυζαντινού ρυθμού. Είχε μήκος 14 μέτρα, πλάτος 7 μέτρα και ύψος 3,5 μέτρα χωρίς τρούλο ενώ για να εισέλθεις κατέβαινες 3 σκαλιά . Ο Ναός του Αγίου Νικολάου συνδέεται και με τα σκληρά γεγονότα της 4ης Ιανουαρίου 1833, ημέρα της μεγάλης σφαγής των Αργείων από τους Γάλλους. Ο Ναός διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση και λειτουργούσε κανονικά μέχρι τις 18 Απριλίου 1865, ημέρα των εγκαινίων του σημερινού Ναού του Αγίου Πέτρου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου