Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΄ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ''ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ''

Του Γιώργου Θεοχάρη
Πλήθος προσκυνητών κατέφθασε στην Αθωνική Πολιτεία για την εορτή της Θεοτόκου

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος Θα προαστεί στη σημαντικότερη πανήγυρη του Αγίου Όρους, της θαυματουργής  εικόνας, ΄Αξιον Εστί, μετά από πρόσκληση της Ιεράς Επιστασίας.Πλήθος προσκυνητών κατέφθασαν στο ΄΄Περιβόλι της Παναγιάς΄΄  για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της εορτής της Θεοτόκου που ξεκινούν απόψε και κορυφώνονται αύριο με την περιφορά της θαυματουργής εικόνας.Η εορτή τελείται στις 11 Ιουνίου με το παλαιό ημερολόγιο, 24 του μήνα με το νέο ημερολόγιο.

Ολονύχτια αγρυπνία τελείται από τις 9 σήμερα  το βράδυ (κοσμική ώρα) για την εορτή της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας  που βρίσκεται στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους.
Η ακολουθία θα ολοκληρωθεί νωρίς το πρωϊ και θα ακολουθήσει πανηγυρική θεία λειτουργία, χοροσταντούντος του σεβασμιωτάτου Νικολάου, παρουσία του πρωτεπιστάτη, των επιστατών της Ιεράς Κοινότητας, του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστου Κασμίρογλου και πλήθος μοναχών και πιστών. 
Η εμφάνιση του Αρχἀγγελου Γαβριήλ και ο περίφημος ΄υμνος...


Η εικόνα της Παναγίας, «Άξιον Εστί», είναι μια από τις περίφημες εικόνες του Αγίου Όρους. Βρίσκεται στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, θεωρούμενη ως «κοινή εφέστιος προστάτις» εικόνα όλων των Αγιορείτικων Μονών, φέρουσα στο πλαίσιο της τις σφραγίδες και των 20 Μονών.

Παλιά η εικόνα αυτή βρισκόταν σε ένα παντοκρατορινό κελί στην τοποθεσία τη λεγόμενη «κοιλάδα του Άδειν» κοντά και κάτω από τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα. Την 11 Ιουνίου 980 ο γέροντας έλειπε από το κελί, καθώς είχε πάει σε μια αγρυπνία στις Καρυές, αφήνοντας μόνο τον υποτακτικό του. Ο υποτακτικός τη νύχτα έκανε κανονικά τον κανόνα του. Ακούει σε μια στιγμή να του χτυπάνε την πόρτα, ανοίγει και βλέπει έναν περαστικό να του ζητάει να τον φιλοξενήσει, πράγμα που γίνεται.

Συνεχίζει ο μοναχός τον κανόνα του μέχρι που φτάνει στην 9η ωδή «Την τιμιωτέρα των Χερουβείμ...». Τότε τον διακόπτει ο φιλοξενούμενος και του λέει: «Όχι, πρώτα θα πεις: Άξιον Εστί ως αληθώς...» ως συμπλήρωμα του υπό του Κοσμά Μαϊουμά Μεγαλυνάριου της Θεοτόκου.

Ο μοναχός ενθουσιασμένος ζητάει να του γράψει ο νέος τον ύμνο. Ο νέος, που έγραψε τον ύμνο και εξαφανίστηκε, κατά την παράδοση ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Όταν επέστρεψε ο γέροντας του είπε ο υποτακτικός τα γεγονότα και αφού ενημερώθηκε η Ιερά Κοινότητα μεταφέρθηκε η εικόνα στο Πρωτάτο, όπου και συνεχίζει να θαυματουργεί μέχρι σήμερα, ενώ και το κελί που τιμήθηκε από την Αρχαγγελική επίσκεψη φέρει επίσης το όνομα «Άξιον εστί».

Έτσι, το Μεγαλυνάριο αυτό της Θεοτόκου που συνέθεσε ο Κοσμάς (ο επίσκοπος Μαϊουμά) σήμερα ονομάζεται «Άξιον Εστί», εκ των δύο πρώτων λέξεων του Θεομητορικού αυτού Ύμνου που έχει ως εξής: Άξιον εστίν ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον και παναμώμητον και μητέρα του Θεού ημών. Την τιμιωτέραν των Χερουβείμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ την αδιαφθόρως Θεόν Λόγον τεκούσαν, την όντως Θεοτόκον, Σε μεγαλύνομεν.

Ακούστε τον  εξαίσιο ύμνο

Πηγη:http://www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου