Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Τη στιγμή που Έλληνες αξιωματούχοι συνιστούσαν ψυχραιμία για να ανακόψουν την αιμορραγία των ελληνικών τραπεζών από τις εκροές καταθέσεων, κάποιοι μετέφεραν 400 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες της Τουρκίας.

Η μεταφορά καταθέσεων κορυφώθηκε την εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, εν μέσω ανησυχιών για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, το ποσό που έφτασε στην Τουρκία είναι τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τις τελευταίες ημέρες ενδέχεται να ξεπέρασε και τα 400 εκατ.

Τα χρήματα μεταφέρθηκαν στην Τουρκία τόσο μέσω ελληνικών όσο και ξένων τραπεζών.  Η ανάπτυξη που παρουσιάζει η τουρκική οικονομία αλλά και το γεγονός ότι τράπεζες της γείτονος δεν έχουν «πόθεν έσχες» ούτε ρωτούν την πηγή των χρημάτων, είναι οι δύο παράγοντες που οδήγησαν πολλούς Έλληνες να θεωρήσουν ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή εκεί.

Τουρκική πρόκληση μέσω... Γαλλίας

Η φυγή των καταθέσεων προς την Τουρκία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν ειδωθεί υπό το πρίσμα μιας αιρετικής άποψης, που εκφράστηκε από Γάλλο σημαίνοντα δημοσιογράφο, νωρίτερα μέσα στον Ιούνιο. Ο Φραντς Ολιβιέ Ζισμπέρ, διευθυντής του περιοδικού «Le Point», υπέγραψε άρθρο υπό τον τίτλο «Κι αν δίναμε την Ελλάδα στην Τουρκία...». Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο περιοδικό εκφράζει τις απόψεις τμήματος της γαλλικής ελίτ.




Ο Ζισμπέρ ξεκινά το άρθρο του με το ερώτημα «πρέπει να σωθεί η Ελλάδα;». Αναφερόμενος στις προσπάθειες των Ευρωπαίων να «βγάλουν την Ελλάδα στην επιφάνεια διαθέτοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ», ο Ζισμπέρ περνάει στις ελληνικές εκλογές και την πιθανολογούμενη –τότε- επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι κι αν οι οικονομικές λύσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ηλίθιες και γελοίες: με ένα χρέος που αντιπροσώπευε, πέρυσι, το 165% του ΑΕΠ, οι Έλληνες δεν θέλουν να ακούν για λιτότητα. Είναι λοιπόν σκόπιμο να αναρωτηθείς αν θέλουν να σωθούν από μόνοι τους.

Αν η Ευρώπη αρνηθεί να συνεχίσει να επιδοτεί την Ελλάδα χάνοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται –όπως λέγεται- να φέρει πιο κοντά τη χώρα του με τη Ρωσία. Γιατί όχι και με την Κίνα, τη Βενεζουέλα ή το Κατάρ;», γράφει ο Γάλλος δημοσιογράφος.

Στο σημείο αυτό, ο Ζισμπέρ προτείνει να αναλάβει το πρόβλημα της Ελλάδας η Τουρκία.

«Εκτός κι αν η Τουρκία, ως κληρονόμος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, «αναλάβει» για ακόμα μια φορά. Μέχρι την ανεξαρτησία της, το 1832, η Ελλάδα έζησε τέσσερις αιώνες υπό οθωμανική κυριαρχία. Μπορεί να είναι παράλογο αλλά οι απίστευτες οικονομικές επιδόσεις της Τουρκίας, με ρυθμούς ανάπτυξης 8% και αύξηση των εξαγωγών κατά 18%, δεν της δίνουν την απαραίτητη νομιμοποίηση για να αναλάβει εκείνη την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας; Έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε τα πάντα γελοία», υποστηρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου